Cookies help us provide better user experience. By using our website, you agree to the use of cookies.

SLAVA MANASTIRA HILANDARA - SVETA GORA

2017-10-19 0 comments

Sveta gora je planina i poluostrvo u grčkoj provinciji Makedoniji. Na tom malenom pojasu tla koji se zabada u Egejsko more dubini od 60 kilometara, na tom trećem prstu Halkidikija "debelom" između 7 i 12 kilometara, nalazi se 20 pravoslavnih manastira, 12 skitova i brojne kelije, koji zajedno čime autonomnu državu pod grčkim suverenitetom.Od dvadeset manastira koliko postoji na Atosu, njih sedamnaest su grčki. Jedan je naš, Hilandar, jedan je bugarski, Zograf, i jedan je ruski, Pantelejmon. Kotiranje Hilandara u zvaničnoj hijerarhiji Svete gore zapravo pokazuje koliko je on važan.

SLAVA MANASTIRA HILANDARA

01.12.2017-05.12.2017

01.12. – Polazak iz Beograda u 17:00 časova, iz Skerlićeve ulice (sa parkinga ispod Narodne bibiloteke i hrama Sv. Save).

02.12. – U Uranopolis stižemo u ranim jutarnjim časovima. Nakon što izvadimo vizu, ukrcavamo se na trajekt u 09:45 časova. Izlazimo u luci ruskog manastira Sv. Pantelejmon. Nakon što se smestimo u manastiru, u zavisnosti od raspoloživog vremena i vremenskih prilika, moguć je odlazak peške do manastira Ksenofont i Dohijar. Liturgija i noćenje u manastiru Sv. Pantelejmon.
03.12. – Nakon liturgije i ručka, obići ćemo manastir i celivati mošti. U 12:20, trajektom odlazimo do hilandarske luke Jovanica. U Hilandar stižemo u 14:00 časova. Obilazak manastira i odlazak peške do zilotskog manastira Esfigmen. Možda ćemo uspeti da organizujemo neki prevoz od Hilandara do Esfigmena. Staza je potpuno ravna i uopšte nije naporna za pešačenje, prelazi se za 45 minuta hoda. Usput ćemo videti maslinu koju je zasadio car Dušan i koja još uvek rađa, česmu kralja Aleksandra i pirg kralja Milutina. Iznad Esfigmena nalazi se pećina u kojoj se podvizavao Sveti Antonije Kijevsko-Pečerski, otac ruskog monaštva i osnivač čuvene Kijevsko-Pečerske lavre. Ko bude želeo, može otići do pećine. Ukoliko bude vremena, otići ćemo do hilandarske kule Sv. Vasilija na moru.
Liturgija i noćenje u Esfigmenu.

04.12. – Čim se otvore kapije, krećemo ka Hilandaru. Hilandarska slava je Vavedenje i slavi se upravo 04.12. Potrudićemo se da budemo što duže na slavskoj liturgiji. Nakon liturgije, imaćemo slavski ručak u Hilandaru. U 09:50 kombi nas vozi do luke Jovanica, gde se ukrcavamo na trajekt za Uranopolis.
U 15:00 časova krećemo iz Uranopolisa za Beograd.

05.12. – Dolazak u Beograd oko 02:00 časova.

 

CENA ARANŽMANA: 225 eur

NAPOMENA: Broj putnika je ograničen!

Cena aranžmana obuhvata:

Prevoz;  Smeštaj u navedenim manastirima, Vodič tokom celog puta, trajekt od Uranopolisa i nazad, viza, osiguranje putnika.

Cena aranžmana ne obuhvata:

individualne troskove.

NAPOMENA:
U manastirima se obeduje dva puta dnevno, uglavnom ujutru oko 08:00 časova i predveče oko 17:00 časova, mada sve zavisi od manastira do manastira. Hrana je posna u posne dane, meso se ne jede nikad. Jutarnja liturgija počinje uglavnom oko 06:00 časova i traje oko sat i po. Večernja liturgija počinje u 17:00 ili 18:00 časova (zavisi od manastira) i traje manje od sat vremena. Liturgije nisu obavezne, ali bi bilo lepo da se prisustvuje. Hrana i prenoćište su besplatni, ko želi, može da ostavi prilog.
U Sv. Pantelejmonu ima tuševa, u Esfigmenu ih nema. Zato preporučujem da ponesete vlažne maramice. Poneti i peškir, sapun, pribor za ličnu higijenu. Poneti garderobu prilagođenu godišnjem dobu.
Od preobuke, poželjno je imati nešto pogodno za pešačenje (preporučujem dva para trenerki ili planinarskih pantalona), aktivne majice i sl. Poželjno je da cipele budu jake, najbolje duboke gojzerice, zbog konfiguracije terena (makadam, kamenje, tvrda zemlja). Od garderobe poneti samo ono što može da stane u ranac. Torbe, koferi i sl. samo će vam praviti problem. Planinarski štapovi znatno olakšavaju pešačenje.
Poželjno je poneti energetsku hranu, suvo voće, konzerve i plazma keks su najbolje rešenje. Što se tiče vode, dovoljno je poneti flašu od 1 litra i puniti je u svakom manastiru.

 

Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja Turističke agencije „NNK International“, licenca br. OTP 101/2016 usklađeni sa Zakonom o turizmu