SVETA GORA - uspon na ATOS

2018-03-26 0 comments

 

 

 

 

 

22-25.09.2018.

 

PLAN PUTA:
21.09. – Polazak iz Beograda u 18:30 časova(mesto polaska biće nakndano objavljeno).
22.09. – U Uranopolis stižemo u ranim jutarnjim časovima. Nakon što izvadimo vizu, ukrcavamo se na trajekt u 09:45 časova. Kombi nas vozi do Hilandara; tamo smo oko 11:00 časova. Slobodno vreme do večere i liturgije iskoristićemo za obilazak manastirskog kompleksa i odlazak do hilandarskog skita Sv. Vasilija na moru i do zilotskog manastira Esfigmen. I skit i manastir su od  Hilandara udaljeni oko sat vremena hoda. Staza je potpuno ravna i uopšteni je naporna za pešačenje. Usput ćemo videti maslinu koju je zasadio car Dušan i koja još uvek rađa, česmu kralja Aleksandra i pirg kralja Milutina.Susret sa zilotima iz manastira Esfigmen je poseban doživljaj. Tamo se nalaze i četvorica srpskih monaha, možda ćemo imati prilike i da popričamo sa nekim od njih. Ziloti ne pominju vaseljenskog patrijarha u svojim molitvama još od 1964. godine, nakon što se vaseljenski patrijarh Atina gora sastao s papom. Tada su skinute međusobnobačene a na teme sa pravoslavne i r imokatoličke crkve. Ziloti smatraju da je to početak ekumenizma, tj. Ujedinjavanja dve crkve sa papom kao poglavarom. Ziloti nemaju nikakvu pomoć od grčke vlade kao ostali manastiri, prinuđeni su da se sami snalaze. Vaseljenski patrijarh je bacio anatemu na njih i nekoliko puta je slao policiju da ih izbaci sa Svete Gore. Šta se tada dešavalo, ispričaće nam srpski monasi koji borave u Esfigmenu. Godine 2004, kada je goreo Hilandar, ziloti su prvi pritekli u pomoć.Iznad Esfigmena nalazi se pećina u kojoj se podvizavao Sv. Antonije Kijevsko-Pečerski, otac ruskog monaštva i osnivač čuvene Kijevsko-Pečerskelavre. Ko bude želeo, može otići do pećine. Noćenje u Hilandaru.
23.09. – Odlazak brodom do luke skitaSv. Ane. Uspon na vrh počinje oko 14:00 časova. Penjemo se do skita Sv. Ane i pravimo kraću pauza za obilazak skita i celivanje moštiju. Sledeća pauza je na 700 m.n.v, na raskršću Stavros. Odatle sledi uspon do kapele Panagija, na 1500 m.n.v. Plan je da se do Panagije stigne do 20:00 časova.Voda se može natočiti u skituSv. Ane i kod Stavrosa. U Panagiji se nalazi bunar sa pitkom vodom, koja nije uvek ispravna. Na samom vrhu je rezervoar pitke vode. Preporuka je da se kod Stavrosa natoči voda (4 litrejedovoljno).VAŽNO! OBAVEZNO PONETI PODLOŠKE I VREĆE ZA SPAVANJE! Uveče je oko Panagije prilično hladno. Zbog ograničenih smeštajnih kapaciteta (20 kreveta) može se desiti da se spava napolju.
U 04:00 ujutru kreće se prema vrhu. Na vrhu se čeka svitanje (oko 06:00) i pravi pauza od 20 minuta. Silazak do skitaSvete Ane ili do manastira Svetog Pavla i noćenje.Manastir Sv. Pavla je oko 450 godina bio srpski. Po predanju, u njemu je sahranjen Vuk Branković. Manastir je i bio zadužbina Brankovića.
ZA USPON NA ATOS UČESNICI MORAJU IMATI ODGOVARAJUĆU PSIHOFIZIČKU KONDICIJU. POTREBNO JE SAVLADATI VISINSKU RAZLIKU OD 2033 m!
24.09. – Izlazak sa Svete Gore. U Beograd stižemo oko ponoći ili u 01:00 časova ujutro.

 

                                                                                                                                                                       

 

                                                                                    CENA: 175 evra

 

                 Radi blagovremenog dobijanja vize, PRIJAVE SU NAJKASNIJE 15 DANA PRE POLASKA GRUPE

Manastir Svetog Pavla je svetogorski manastir , po značaju na 14. Mestu na Svetoj Gori Aton. Nalazi se na zapadnoj strani atonskog poluostrva. Osnovao ga je u X veku sveti Pavle Ksiropotamski sin imperatora Mihajla I Rangabe.

Skit Svetog Vasilija je ekonomski ojačao tokom 14.veka sa svojim vinogradima, pašnjacima, maslinjacima i voćnjacima da je izdejstvovao nezavisnost od hilandara i bio uvršćen kao manastir po zakoniku patrijarha Antonija 1394.godine , a njegov starešina je upisan na visokom 12. Mestu hijerarhijske lestvice svetogorskih manastira.

Skit Svete Ane je najpoznatiji, najveći i najstariji svetogorski skit s početka 11. veka, koji se prvi put pominje u nekom srpskom dokumentu. Prvobitno je pripadao Svetom Pavlu, a potom je posvećen majci Blažene Device Marije.

 

 

NAPOMENA:

 

U manastirima se obeduje dva puta dnevno, uglavnom ujutru oko 08:00 časova i predveče oko 17:00 časova, nada sve zavisi od manastira do manastira. Hrana je posna u posne dane, meso se ne jede nikad. Jutarnja liturgija počinje uglavnom oko 05:00 časova i traje oko sat ipo. Večernja liturgija počinje u 16:00 ili 17:00 časova (zavisi od manastira) i traje manje od sat vremena. Liturgije nisu obavezne, ali bi bilo lepo da se prisustvuje. Hrana i prenoćište su besplatni; ko želi, može da ostavi prilog.

Poneti peškir, sapun i pribor za ličnu higijenu.

Od preobuke, poželjno je imati nešto pogodno za pešačenje (preporučujem dva para trenerki ili planinarskihpantalona), aktivne majicei sl. Poželjno je da cipele budu jake, najbolje duboke gojzerice, zbog konfiguracije terena (makadam, kamenje, tvrda zemlja). Od garderobe poneti samo ono štomože da stane u ranac. Torbe, koferii sl. –NIKAKO!Planinarski štapovi znatno olakšavaju pešačenje.

Poželjno je poneti energetsku hranu. Suvovoće, konzerve i plazma keks su najbolje rešenje.

Aranžman obuhvata:

  •  prevoz minibusom ( audio , video opremljenosti),
  •  smeštaj na bazi noćenja(sa shranom) u navedenim manastirima,
  •  vodič tokom celog puta,
  •  troškovi pribavljanja vize,
  •  međunarodno putno osiguranje,
  • organizaciju i vođstvo puta.

 

Aranžman ne obuhvata:

  • Karte za brodove i autobuse na Svetoj Gori
  • Svetogorska viza 25 eur.
  •  individualne troškove.

 

      Napomena : hodačasnici moraju biti spremni na promenu oplana puta i alternativni način prevoza ( taksi) do i sa     

     Svete Gore    ukoliko zbog loših vremenskih uslova brodovi ne plove.                                   

 

                                                ARANŽMAN JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 18 PUTNIKA.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu aranžmana je najkasnije 5 dana pre datuma polaska. Organizator putovanja zadržava pravo izmene redosleda pojedinih sadržaja u programu

Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja Turističke agencije „NNK International“, licenca br. OTP 101/2016 usklađeni sa Zakonom o turizmu

   


Prijave se mogu poslati na mejl: i.p.nnki @eunet.rs i nenad.andric@futura.edu.rs il in abrojeve telefona  . 064/1161647 , 0641833409 i 0652688975.  Uzprijavu obavezno poslati broj pasoša, ime i prezime i JMBG. Plan puta podložan je promenama, u zavisnost iod blagoslova za noćenja.