SVETA GORA - uspon na ATOS 2019

2018-03-26 0 comments

 

USPON NA ATOS (2033 m)

24.05.-29.05.2019.

19.07.-24.07.2019.

30.08.-04.09.2019.

22-27.09.2019.

09.11.-14.11.2019.

PLAN PUTA:

23.05. - Polazak iz Beograda u 17:00 časova, iz Skerlićeve ulice (sa parkinga ispod Narodne bibiloteke i hrama Sv. Save).

24.05. - U Uranopolis stižemo u ranim jutarnjim časovima. Nakon što izvadimo vizu, ukrcavamo se na trajekt u 09:45. Iskrcavamo se u luci Jovanica i kombi nas vozi do Hilandara. Slobodno vreme do večere i službe iskoristićemo za obilazak manastirskog kompleksa i odlazak do hilandarskog skita Svetog Vasilija na moru i do zilotskog manastira Esfigmen.  I skit i manastir su od Hilandara udaljeni oko sat vremena hoda. Staza je potpuno ravna i uopšte nije naporna za pešačenje. Usput ćemo videti maslinu koju je zasadio car Dušan i koja još uvek rađa, česmu kralja Aleksandra i pirg kralja Milutina.

Iznad Esfigmena nalazi se pećina u kojoj se podvizavao Sveti Antonije Kijevsko-Pečerski, otac ruskog monaštva i osnivač prvog ruskog manastira, čuvene Kijevsko-Pečerske lavre. Ko bude želeo, može otići do pećine. Noćenje u Hilandaru.

25.05. – Oko 10:00 časova brodom odlazimo do ruskog manastira Sv. Pantelejmona, gde je planirano noćenje. U zavisnosti od blagoslova, moguće je (umesto u Sv. Pantelejmonu) noćenje i u nekom od manastira na zapadnoj obali (Grigorijat, Dionisijat, Sv. Pavle).

26.05. – Odlazak brodom do skita Svete Ane. Uspon na Atos počinje odmah po iskrcavanju, u 09:30 časova. Nakon pola sata hoda, pauza u skitu Sv. Ane. Nastavak uspona do odmorišta Stavros, na 750 m.n.v, gde je planirana duža pauza (pola sata). Nastavak uspona do kapele Panagija (1500 m.n.v.). U zavisnosti od vremenskih prilika, moguće je uspon na vrh Atosa  (2033 m) izvesti isti dan.  Noćenje u Panagiji.

27.05. – Polazak na uspon u 04:30 (ukoliko se nismo popeli prethodni dan). Povratak u Panagiju oko 08:00 časova. Spust ka svetogorskoj pustinji, Karulji, gde se u 13:00 časova ukrcavamo na brod za Uranopolis. Pauza u Stavrosu i nastavak puta prema Beogradu.

28.05. -  U Beograd stižemo u ranim jutarnjim časovima.

CENA: 170 EVRA

Aranžman obuhvata:

  •  prevoz minibusom ( audio , video opremljenosti),
  •  smeštaj na bazi noćenja(sa ishranom) u navedenim manastirima,
  •  vodič tokom celog puta,
  •  međunarodno putno osiguranje,
  • organizaciju i vođstvo puta.

Aranžman ne obuhvata:

  • Karte za brodove i autobuse na Svetoj Gori
  • Svetogorska viza 25 eur.
  •  individualne troškove.

U manastirima se obeduje dva puta dnevno, uglavnom ujutru oko 08:00 časova i predveče oko 17:00 časova, nada sve zavisi od manastira do manastira. Hrana je posna u posne dane, meso se ne jede nikad. Jutarnja liturgija počinje uglavnom oko 05:00 časova i traje oko sat ipo. Večernja liturgija počinje u 16:00 ili 17:00 časova (zavisi od manastira) i traje manje od sat vremena. Liturgije nisu obavezne, ali bi bilo lepo da se prisustvuje. Hrana i prenoćište su besplatni; ko želi, može da ostavi prilog.

Minimum za realizaciju programa je 20 plativih putnika, u suprotnom krajnji rok za otkaz aranžmana je najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja Turističke agencije „NNK International“, licenca br. OTP 14/2019 usklađeni sa Zakonom o turizmu

 

NAPOMENA:

Radi blagovremenog dobijanja vize, PRIJAVE SU NAJKASNIJE MESEC DANA PRE POLASKA GRUPE!    U cenu su uračunati troškovi prevoza i putarina od Beograda do Uranopolisa i nazad, kao i troškovi    vozača i organizacije. U cenu nije uračunata svetogorska viza (25 evra-plaća se na licu mesta u Uranopolisu) i ostale karte za brodove i autobuse.

Učesnici uspona moraju imati odgovarajuću psihofizičku kondiciju. Obavezno poneti zaštitu od kiše, Sunca i vreću za spavanje. I odgovarajuće cipele za uspon. Sve stvari spakovati u ranac. Učesnici moraju biti spremni za noćenje na otvorenom, ukoliko u Panagiji ne bude mesta. Do odmorišta Stavros je dovoljno poneti 2 litre vode.  Na Stavrosu se mogu dopuniti boce, postoji česma. U Panagiji postoji bunar, ali voda nije uvek ispravna za piće. Poneti minimum 4 litra vode od Stavrosa. Na samom vrhu Atosa postoji cisterna sa vodom. Čim zađe Sunce, u Panagiji je veoma hladno, zato je neophodno poneti toplu odeću i obuću.

   

Poneti peškir, sapun i pribor za ličnu higijenu.

Od preobuke, poželjno je imati nešto pogodno za pešačenje (preporučujem dva para trenerki ili planinarskihpantalona), aktivne majicei sl. Poželjno je da cipele budu jake, najbolje duboke gojzerice, zbog konfiguracije terena (makadam, kamenje, tvrda zemlja). Od garderobe poneti samo ono štomože da stane u ranac. Torbe, koferii sl. –NIKAKO!Planinarski štapovi znatno olakšavaju pešačenje.

Poželjno je poneti energetsku hranu. Suvovoće, konzerve i plazma keks su najbolje rešenje. Hodačasnici moraju biti spremni na promenu oplana puta i alternativni način prevoza ( taksi) do i sa Svete Gore ukoliko zbog loših vremenskih uslova brodovi ne plove.                                 

  U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu aranžmana je najkasnije 5 dana pre datuma polaska. Organizator putovanja zadržava pravo izmene redosleda pojedinih sadržaja u programu

                                                                                                                            

           

Manastir Svetog Pavla je svetogorski manastir , po značaju na 14. Mestu na Svetoj Gori Aton. Nalazi se na zapadnoj strani atonskog poluostrva. Osnovao ga je u X veku sveti Pavle Ksiropotamski sin imperatora Mihajla I Rangabe.

Skit Svetog Vasilija je ekonomski ojačao tokom 14.veka sa svojim vinogradima, pašnjacima, maslinjacima i voćnjacima da je izdejstvovao nezavisnost od hilandara i bio uvršćen kao manastir po zakoniku patrijarha Antonija 1394.godine , a njegov starešina je upisan na visokom 12. Mestu hijerarhijske lestvice svetogorskih manastira.

Skit Svete Ane je najpoznatiji, najveći i najstariji svetogorski skit s početka 11. veka, koji se prvi put pominje u nekom srpskom dokumentu. Prvobitno je pripadao Svetom Pavlu, a potom je posvećen majci Blažene Device Marije.