Sveta Gora - manastiri

2018-05-04 0 comments

 

 

TERMINI:

04-07.08.2018. 

 

PLAN PUTA ZA AVGUST:
03.08. – Polazak iz Beograda u 18:30 časova (mesto polaska biće nakndano objavljeno).
04.08. – U Uranopolis stižemo u ranim jutarnjim časovima. Nakon što izvadimo vizu, ukrcavamo se na trajekt u 09:45 časova. Kombi nas vozi do Hilandara; tamo smo oko 11:00 časova. Slobodno vreme do večere i liturgije iskoristićemo za obilazak manastirskog kompleksa i odlazak do hilandarskog skita Sv. Vasilija na moru i do zilotskog manastira Esfigmen. I skit i manastir su od Hilandara udaljeni oko sat vremena hoda. Staza je potpuno ravna i uopšte nije naporna za pešačenje. Usput ćemo videti maslinu koju je zasadio car Dušan i koja još uvek rađa, česmu kralja Aleksandra i pirg kralja Milutina.
Susret sa zilotima iz manastira Esfigmen je poseban doživljaj. Tamo se nalaze i četvorica srpskih monaha, možda ćemo imati prilike i da popričamo sa nekim od njih. Ziloti ne pominju vaseljenskog patrijarha u svojim molitvama još od 1964. godine, nakon što se vaseljenski patrijarh Atinagora sastao s papom. Tada su skinute međusobno bačene anateme sa pravoslavne i rimokatoličke crkve. Ziloti smatraju da je to početak ekumenizma, tj. ujedinjavanja dve crkve sa papom kao poglavarom. Ziloti nemaju nikakvu pomoć od grčke vlade kao ostali manastiri, prinuđeni su da se sami snalaze. Vaseljenski patrijarh je bacio anatemu na njih i nekoliko puta je slao policiju da ih izbaci sa Svete Gore. Šta se tada dešavalo, ispričaće nam srpski monasi koji borave u Esfigmenu. Godine 2004, kada je goreo Hilandar, ziloti su prvi pritekli u pomoć.
Iznad Esfigmena nalazi se pećina u kojoj se podvizavao Sv. Antonije Kijevsko-Pečerski, otac ruskog monaštva i osnivač čuvene Kijevsko-Pečerske lavre. Ko bude želeo, može otići do pećine. Noćenje u Hilandaru.
05.08. – Oko 10:30 ukrcavamo se na brod koji nas vozi do glavne svetogorske luke, Dafni. U podne, autobusom krećemo prema Kareji, prestonici Svete Gore. Spavaćemo u skitu Svetog Andreja, koji se nalazi na 5 minuta hoda od Kareje. Ovaj skit je nekada pripadao Rusima. Skit Svetog Andreja je najveći skit na Svetoj Gori, veći je čak i od mnogih manastira. O njegovoj veličini govori podatak da je u njemu svojevremeno boravilo oko 2000 monaha! U skitskoj crkvi se čuva deo glave apostola Andreja Prvozvanog. U crkvi se nalazi i velika ikona našeg Justina Popovića.
Oko 14:00 časova ćemo se smestiti u sobe. Zatim krećemo u obilazak Kareje. U Kareji se nalaze prodavnice u kojima se mogu obnoviti zalihe hrane. Obići ćemo najstariju svetogorsku crkvu, Protat. U crkvi se čuva čudotvorna ikona Dostojno Jest. Posetićemo obližnji manastir Kutlumuš, isposnicu Svetog Save i hilandarsku keliju Paterica. U isposnici Svetog Save nalazi se čudotvorna ikona Mlekopitateljica. U zavisnosti od interesovanja grupe, moguće je organizovati obilazak manastira Iviron, Stavronikita, Pantokrator i skita Sv. Ilije, busom. Noćenje u skitu Sv. Andreja. 
06.08. – Nakon liturgije i doručka, odlazak busom do najstarijeg svetogorskog manastira, Velike Lavre. Manastir je osnovao Sveti Atanasije Atonski, 963. Godine. Njegove mošti počivaju u glavnoj manastirskoj crkvi.
Nakon što dobijemo smeštaj, ko bude želeo, može sa vodičem da pođe do sat vremena udaljenog rumunskog skita Prodrom. Staza nije naporna, ide se glavnim, prašnjavim drumom. Skit je posvećen Svetom Jovanu Preteči i u njemu se nalazi jedna od dve nerukotvorene svetogorske ikone Majke Božije.
Na 15 minuta od Prodroma, nalazi se pećina Svetog Atanasija Atonskog. Ko želi, može poći sa vodičem u obilazak. Ako bude zainteresovanih, obići će se i dve kelije, kelija Svetog Mine i kelija Pokrova Presvete Bogorodice. Kelija Svetog Mine je, zapravo, manja tvrđava. Kelija se nalazi na najjužnijoj tački atonskog poluostrva. Noćenje u Velikoj Lavri.
07.08. – Rano izjutra, oko 07:00 časova, taksi nas vozi do Kareje. U Kareji, iznajmićemo taksi da nas odveze do Starog Rusika, gde se zamonašio Sveti Sava. Nakon obilaska Rusika, taksi nas vozi do ruskog manastira Sv. Pantelejmon. Ukrcavamo se na trajekt u 12:20 časova i oko 14:15 iskrcavamo u Uranopolisu. U Beograd stižemo oko ponoći ili 01:00 časova ujutro.

 

CENA: 175 evra

Radi blagovremenog dobijanja vize, PRIJAVE SU NAJKASNIJE 15 DANA PRE POLASKA GRUPE! U cenu su uračunati troškovi prevoza do Uranopolisa i nazad, troškovi organizacije hodočašća i putno osiguranje. U cenu NISU uračunate karte za brodove i buseve na Svetoj Gori, kao ni svetogorska viza (25 evra).
Prijave se mogu poslati na mejl: nenad.andric@futura.edu.rs ili na brojeve telefona 0641833409 i 0652688975. Hodočašće se organizuje u saradnji sa turističkom agencijom NNK Internacional iz Beograda. Uz prijavu obavezno poslati broj pasoša, ime i prezime i JMBG. Plan puta podložan je promenama, u zavisnosti od blagoslova za noćenja i vremenskih prilika na Svetoj Gori.