SVETA GORA

2018-03-23 0 comments

                                  Termin izvođenja: 21.07.-24.07.2018.PLAN PUTA:


20.07. – Polazak iz Beograda u 18:30 časova, iz Skerlićeve ulice (sa parkinga ispod Narodne biblioteke i hrama Sv. Save).
21.07. – U Uranopolis stižemo u ranim jutarnjim časovima. Nakon što izvadimo vizu, ukrcavamo se na trajekt u 09:45 časova. Kombi nas vozi do Hilandara; tamo smo oko 11:00 časova. Slobodno vreme do večere i liturgije iskoristićemo za obilazak manastirskog kompleksa i odlazak do hilandarskog skita Sv. Vasilija na moru i do zilotskog manastira Esfigmen. I skit i manastir su od Hilandara udaljeni oko sat vremena hoda. Staza je potpuno ravna i uopšte nije naporna za pešačenje. Usput ćemo videti maslinu koju je zasadio car Dušan i koja još uvek rađa, česmu kralja Aleksandra i pirg kralja Milutina. Iznad Esfigmena nalazi se pećina u kojoj se podvizavao Sv. Antonije Kijevsko-Pečerski, otac ruskog monaštva i osnivač čuvene Kijevsko-Pečerske lavre. Ko bude želeo, može otići do pećine. Noćenje u Hilandaru.
22.07. - Oko 10:30 ukrcavamo se na brod koji nas vozi do glavne svetogorske luke, Dafni. U podne, autobusom krećemo prema Kareji, prestonici Svete Gore. Spavaćemo u skitu Svetog Andreja, koji se nalazi na 5 minuta hoda od Kareje. Ovaj skit je nekada pripadao Rusima. Skit Svetog Andreja je najveći skit na Svetoj Gori, veći je čak i od mnogih manastira.U skitskoj crkvi se čuva deo glave apostola Andreja Prvozvanog. U crkvi se nalazi i velika ikona našeg Justina Popovića.Oko 14:00 časova ćemo se smestiti u sobe. Zatim krećemo u obilazak Kareje. U Kareji se nalaze prodavnice u kojima se mogu obnoviti zalihe hrane. Obići ćemo najstariju svetogorsku crkvu, Protat. U crkvi se čuva čudotvorna ikona Dostojno Jest. Posetićemo obližnji manastir Kutlumuš, isposnicu Svetog Save i hilandarsku keliju Paterica. U isposnici Svetog Save nalazi se čudotvorna ikona Mlekopitateljica. U zavisnosti od interesovanja grupe, moguće je organizovati obilazak manastira Iviron, Stavronikita, Pantokrator i skita Sv. Ilije, busom. Noćenje u skitu Sv. Andreja.
23.07. - Nakon liturgije i doručka, odlazak busom do najstarijeg svetogorskog manastira, Velike Lavre. Manastir je osnovao Sveti Atanasije Atonski, 963. Godine. Njegove mošti počivaju u glavnoj manastirskoj crkvi. Skit je posvećen Svetom Jovanu Preteči i u njemu se nalazi jedna od dve nerukotvorene svetogorske ikone Majke Božije.Na 15 minuta od Prodroma, nalazi se pećina Svetog Atanasija Atonskog. Ko želi, može poći sa vodičem u obilazak. Ako bude zainteresovanih, obići će se i dve kelije, kelija Svetog Mine i kelija Pokrova Presvete Bogorodice. Kelija Svetog Mine je, zapravo, manja tvrđava. Kelija se nalazi na najjužnijoj tački atonskog poluostrva. Noćenje u Velikoj Lavri.
24.07. - Rano izjutra, oko 07:00 časova, taksi nas vozi do Kareje. U Kareji, iznajmićemo taksi da nas odveze do Starog Rusika, gde se zamonašio Sveti Sava. Nakon obilaska Rusika, taksi nas vozi do ruskog manastira Sv. Pantelejmon. Ukrcavamo se na trajekt u 12:20 časova i oko 14:15 iskrcavamo u Uranopolisu. U Beograd stižemo oko ponoći ili 01:00 časova ujutro.        

                                                    CENA: 175 evraRadi blagovremenog dobijanja vize, PRIJAVE SU NAJKASNIJE 15 DANA PRE POLASKA GRUPE!

 

Aranžman obuhvata:

 • troškove prevoza do Uranopolisa i nazad
 • smeštaj na bazi noćenja sa ishranom
 • vodič tokom celog puta
 • međunarodno putno osiguranje
 •  kao i troškovi organizacije hodočašća.

 

Aranžman ne obuhvata:

 •  karte za brodove i buseve na Svetoj Gori
 •  svetogorsku vizu (25 evra).
 • Individualne troškove


Prijave se mogu poslati na mejl:i.p.nnki@eunet.rsili na brojeve 0641833409 , 0652688975 i 0641161647. Uz prijavu obavezno poslati broj pasoša, ime i prezime, broj lične karte i JMBG.
 • U manastirima se obeduje dva puta dnevno, uglavnom ujutru oko 08:00 časova i predveče oko 17:00 časova, mada sve zavisi od manastira do manastira. Hrana je posna u posne dane, meso se ne jede nikad. Jutarnja liturgija počinje uglavnom oko 05:00 časova i traje oko sat i po. Večernja liturgija počinje u 16:00 ili 17:00 časova (zavisi od manastira) i traje manje od sat vremena. Liturgije nisu obavezne, ali bi bilo lepo da se prisustvuje. Hrana i prenoćište su besplatni; ko želi, može da ostavi prilog.

  U manastirima u kojima ćemo noćiti postoje tuševi (osim u skitu Sv. Andreja). Poneti peškir, sapun i pribor za ličnu higijenu.

  Od preobuke, poželjno je imati nešto pogodno za pešačenje (preporučujem dva para trenerki ili planinarskih pantalona), aktivne majice i sl. Poželjno je da cipele budu jake, najbolje duboke gojzerice, zbog konfiguracije terena (makadam, kamenje, tvrda zemlja). Od garderobe poneti samo ono što može da stane u ranac. Torbe, koferi i sl. samo će vam praviti problem. Planinarski štapovi znatno olakšavaju pešačenje.

  Poželjno je poneti energetsku hranu. Suvo voće, konzerve i plazma keks su najbolje rešenje. Što se tiče vode, dovoljno je poneti flašu od 1 litra i puniti je u svakom manastiru.

 

 

Plan puta podložan je promenama, u zavisnosti od blagoslova za noćenja.

 

Potvrda o garanciji putovanja:

Turistička agencija NNK Internacional poseduje garanciju putovanja u visini od 300.000 evra za slučaj insolventnosti organizatora putovanja i za slučaj naknade štete koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja koje su određene Opštim uslovima putovanja i programom putovanja, po Ugovoru o garanciji putovanja  , polisa broj 30000003131 o 03.07.2017.. godine. Akcionarskog društva za osiguranje Milenijum osiguranje.

 

 

                                          ARANŽMAN JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 18 PUTNIKA.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu aranžmana je najkasnije 5 dana pre datuma polaska. Organizator putovanja zadržava pravo izmene redosleda pojedinih sadržaja u programu

Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja Turističke agencije „NNK International“, licenca br. OTP 101/2016 usklađeni sa Zakonom o turizmu

najmlađi među današnjim manastirima je STAVRONIKITA - koji je osnovan u prvoj polovini XVI veka. Smešten je na jednoj kamenitoj terasi pored mora na severnoj obali poluostrva. Glavna crkva u stešnjenoj porti izgrađena je 1536 . god. posvećena je svetom Nikoli. Kasnije joj je dodata priprata. U riznici se čuvaju svetiteljske mošti i mošti crkvenih predmeta i drugih dragocenosti.

 

 Manastir Velika Lavra - je najstariji i prvi u hijerarhiji među svetogorskim manastirima. Nalazi se na jugoistoku SveteGore , na lokalitetu zvanom Melana. Osnivač mu je Sveti Atanasije Atonski. Pored glavne crkve danas ima 36 manjih crkava a pripadaju mu 3 skita i više isposnica.   

Manastir Kutlumuš - na 5 min. hoda od Sabornog karejskog hrama prema jugu , spod staze koja vodi ka Filoteju, nalazi se manastir Kutlumuš - koji je 6 po rangu u svetogorskoj hijerarhiji. Manastir ima 7 paraklisa od kojih je najveći Bogorodice Strašne zastupnice, s leve strane unutrašnje priprate, sagrađen je 1733.god. Paraklis nosi ime po istoimenoj Bogorodičnoj ikoni koja se u njemu čuva. U manastirskoj riznici smeštene su vredne litijske ikone sasudi, krstovi , odežde, a relikvijar sadrži 200 delova moštiju 70 svetaca.

Manastir Pantelejmon takođe poznat kao Rusikon je jedan od 20 "glavnih" manastira na Svetoj gori. Ponos manastira je biblioteka koja je bila teško oštećena tokom požara 1959 i nekoliko neprocenjivih relikvija, uključujući mošti Svetog Pantelejmona.
Manastir Esfigmen - koji je u hijerarhiji svetogorskih manastira na 18 - tom mestu. Smešten je u istočnom delu Atonskog poluostrva. Saborni hram posvećen je Vaznesenju Gospodnjem.