Cookies help us provide better user experience. By using our website, you agree to the use of cookies.

SVETA GORA

2017-09-08 0 comments

Sveta Gora je jedan do najvažnijih centara pravoslavlja na svetu. Po predanju, Presveta Bogorodica je putujući brodom na Kipar zbog nevremena pristala na Atos. Mnogobožačko stanovništvo je prihvatilo njenu propoved i čuda koja je činila. Tada su Atonci dobili svoje prvo krštenje. Odlazeći, ona im reče: „Neka ovo mesto bude moj udeo, predat mi od Sina i Boga mog. Blagodat Božija neka bude na mestu ovome i na onima koji ovde žive s verom i pobožnošću, čuvajući Njegovu zapovest.“ Od tada pa do danas, Presveta Bogorodica je Zastupnica i Igumanija cele Svete Gore, a Sveta Gora se naziva još i „Vrt Presvete Bogorodice“.
Sveta Gora je samoupravna zajednica pravoslavnih monaha koja se prostire na celoj površini najistočnijeg od tri poluostrva u oblasti Halkidiki na severu Grčke. Poluostrvo je dobilo ime po planini Atos, koja se na samom jugoistočnom kraju Svete Gore iz mora uzdiže na do visine od 2.033m. Svetogorska monaška zajednica je stara preko hiljadu godina. Prvi put se spominje 885. godine u povelji cara Vasilija I koji je tada stavlja pod svoju zaštitu. Najstariji manastir na Svetoj Gori je Velika lavra koju je 963. godine osnovao Sveti Atanasije Atonski.
Danas na Svetoj Gori postoji 20 suverenih manastira i nema drugih naselja osim monaških. Manastiri čine Sveštenu opštinu čije je administrativno sedište u varošici Kareji. Tu se sastaje sabor dvadesetorice predstavnika manastira (antiprosopa) i donosi odluke glasanjem. Izvršni organ Sveštene opštine je Sveta epistasija na čelu sa protoepistatom (prot). Pet prvih manastira, među kojima je i Hilandar, daju prota koji se menja redom svake godine. Predstavnik državne vlasti je guverner koga imenuje Ministarstvo spoljnih poslova Grčke. Sveta Gora je pod kanonskom jurisdikcijom Carigradske patrijaršije čija uloga je ograničena na duhovni nadzor. Nalazi se na listi Svetske baštine organizacije Unesko.

 

SVETA GORA

(17.11.2017-22.11.2017)

 

17.11. – Polazak iz Beograda u 17:00 časova, iz Skerlićeve ulice (sa parkinga ispod Narodne bibiloteke i hrama Sv. Save).

18.11. – U Uranopolis stižemo u ranim jutarnjim časovima. Nakon što izvadimo vizu, ukrcavamo se na trajekt u 09:45 časova. Izlazimo u luci Dafni i odlazimo do Kareje. Uzimamo taksi i odlazimo do manastira Vatoped. Vatoped čuva pojas Presvete Bogorodice (dar našeg cara Lazara) kao i glavu sa netruležnim uvom Sv. Jovana Zlatoustog. Liturgija i noćenje u Vatopedu.

19.11. – Nakon liturgije i doručka, prevozom odlazimo do Kareje. Smeštamo se u skitu Sv. Andreja i obilazimo isposnicu Sv. Save, Protatsku crkvu i manastir Kutlumuš. Skit Sv. Andreja je nekada pripadao Rusima. Ovo je najveći skit na Svetoj Gori, veći je čak i od mnogih manastira. O njegovoj veličini govori podatak da je u njemu svojevremeno boravilo oko 2000 monaha! U skitskoj crkvi se čuva deo glave apostola Andreja Prvozvanog. U crkvi se nalazi i velika ikona našeg Justina Popovića.

Kombijem odlazimo do manastira Iviron. Po predanju, na ovom mestu se 44. godine iskrcala Bogorodica i zatražila od Gospoda da Atos bude posvećen Njoj. U manastiru se čuva najstarija svetogorska ikona, čudotvorna Portaitisa. Nakon obilaska manastira, vraćamo se taksijem u Kareju. Noćenje u skitu Sv. Andreja.

20.11. – Nakon liturgije i doručka, odlazimo do luke Dafni i ukrcavamo se na trajekt koji nas vozi do Hilandara. U Hilandar stižemo u 14:00 časova. Nakon što se smestimo, možemo da odemo do hilandarskog skita Svetog Vasilija na moru i do zilotskog manastira Esfigmen. I skit i manastir su od Hilandara udaljeni oko sat vremena hoda. Staza je potpuno ravna i uopšte nije naporna za pešačenje. Usput ćemo videti maslinu koju je zasadio car Dušan i koja još uvek rađa, česmu kralja Aleksandra i pirg kralja Milutina.

Iznad Esfigmena nalazi se pećina u kojoj se podvizavao Sveti Antonije Kijevsko-Pečerski, otac ruskog monaštva i osnivač čuvene Kijevsko-Pečerske lavre. Ko bude želeo, može otići do pećine. Liturgija i noćenje u Hilandaru.

21.11. – Nakon liturgije i doručka, možemo da uhvatimo trajekt u suprotnom smeru, do manastira Dohijar ili Sv. Pantelejmon (ovo spada u individualne troškove). U Dohijaru se čuva čudotvorna Bogorodice „Brzopomoćnice“. Više puta sam se lično uverio u njene isceliteljske moći. Manastir Sv. Pantelejmona pripada Rusima. U Uranopolis stižemo oko 14:30 časova.

22.11. – Dolazak u Beograd oko 03:00 časova.

 

CENA ARANŽMANA: 190 eur

 

Cena aranžmana obuhvata:

prevoz;  vodič tokom celog puta, brod za luku Dafni, trajekt od Uranopolisa i nazad, viza, taksi do Manastira Stari Rusik, osiguranje putnika.

Cena aranžmana ne obuhvata:

individualne troskove.

 

NAPOMENA:
U manastirima se obeduje dva puta dnevno, uglavnom ujutru oko 08:00 časova i predveče oko 17:00 časova, mada sve zavisi od manastira do manastira. Hrana je posna u posne dane, meso se ne jede nikad. Jutarnja liturgija počinje uglavnom oko 06:00 časova i traje oko sat i po. Večernja liturgija počinje u 17:00 ili 18:00 časova (zavisi od manastira) i traje manje od sat vremena. Liturgije nisu obavezne, ali bi bilo lepo da se prisustvuje. Hrana i prenoćište su besplatni, ko želi, može da ostavi prilog.
U manastirima u kojima ćemo noćiti postoje tuševi, osim u skitu Svetog Andreja. Zato preporučujem da ponesete vlažne maramice. Poneti i peškir, sapun, pribor za ličnu higijenu. Obavezno poneti zaštitu od sunca (kapu, maramu, zaštitnu kremu).
Od preobuke, poželjno je imati nešto pogodno za pešačenje (preporučujem dva para trenerki ili planinarskih pantalona), aktivne majice i sl. Poželjno je da cipele budu jake, najbolje duboke gojzerice, zbog konfiguracije terena (makadam, kamenje, tvrda zemlja). Od garderobe poneti samo ono što može da stane u ranac. Torbe, koferi i sl. samo će vam praviti problem. Planinarski štapovi znatno olakšavaju pešačenje.
Poželjno je poneti energetsku hranu, suvo voće, konzerve i plazma keks su najbolje rešenje. Što se tiče vode, dovoljno je poneti flašu od 2 litra i puniti je u svakom manastiru. Bilo bi lepo ako bi svako poneo malo hrane i za karuljske pustinjake.

 

 

 

 

 

Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja Turističke agencije „NNK International“, licenca br. OTP 101/2016 usklađeni sa Zakonom o turizmu

 

Let us know what you think

* Required field

Comments (0)