MANASTIR GORNJAK

2019-04-19 0 comments

JEDNODNEVNI IZLET

Termin -18.05.2019

                25.05.2019

Beograd – Manastir Gornjak –Krupajsko vrelo – Beograd

 

manastir-gornjak.jpgkrupajsko-vrelo1.jpg

 

08:00 h – Polazak . Put nas vodi putem reke Mlave do Manastira Gornjak koji se nalazi u Gornjačkoj klisuri na levoj obali Mlave. Zadužbina je kneza Lazara.Manastir Gornjak leži na manjem, proširenom platou Mlave u Gornjačkoj klisuri.Manastir, koji je dobio ime po vetru gornjaku, koji duva ovom dolinom, čuvao je velike dragocenosti u svojoj riznici: povelju kneza Lazara, povelju patrijarha srpskog Spiridona, barjak cara Dušana, čašu kneza Lazara, sa ugraviranim inicijalima…Manastir je podignut 1378. godine, kada je knez Lazar izdao i osnivačku povelju, a patrijarh Spiridon je svojom duhovnom vlašću to potvrdio.

Današnji manastir Gornjak malo podseća na staru manastirsku crkvu, osim što leži na starim temeljima. Ustvari, pravi manastir je izgrađen u pećini, iznad današnjeg, koji je kasnije zidan na nižem zaravnjenju. Ono što predstavlja posebnu vrednost ovog manastira jeste živopisnost unutrašnjih strana zidova sa remek delima duborezačke veštine i ikonostasom iz 19. veka.Na predlog episkopa braničevskog, Sveti arhijerejski sinod Srpske Pravoslavne Crkve pretvorio je Gornjak u ženski manastir. U njega se uselilo sestrinstvo iz Makedonije, koje nije želelo da ostane u okviru Makedonske crkve.Iako je zadužbinski, manastir Gornjak je skromnih dimenzija. Manastirska crkva, posvećena prazniku Vavedenja Presvete Bogorodice, prislonjena je uz planinsku stenu i zauzima centralno mesto u malom prostoru manastirske porte. U niši severnog zida nalazi se kovčeg sa moštima svetog Grigorija Sinajita – Mlađeg.

Treba pomenuti za predanje da svake godine za Đurđevdan 06.05. iza manastirskog zdanja se pojavljuje voda koja se sliva do jedne uvale. Ljudi se okupljaju na tom mestu i kasikma skupljaju lekovitu vodu za koju se veruje da su suze isposnika Grigorija i da pomažu kod oboljenja očiju.

 ‘Prema predanju, zabeleženom 1867. godine, manastir Gornjak nastao je ovako:

Lovio knez Lazar sa svojom pratnjom po planinama, ispod kojih se sada nalazi manastir. Loveći, tako, naiđu u šumi na isposnika svetog Grigorija, jednog od poznatih sinajita. Knez je želeo da razgovara sa svetim čovekom, ali on nije hteo preći na drugu stranu Mlave, te je razgovor započet glasnim dovikivanjem preko hučne reke. Kada je svetitelj shvatio da se radi o pobožnom čoveku, utiša na tom mestu, uz pomoć molitve božje, hučanje reke i mirno porazgovara sa knezom. Knez, hotevši da ispuni želju svetitelja da mu ovde podigne bogomolju, podiže crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice u Ždrelu braničevskom.

 

Nakon obilaska manastira nastavak puta za Krupajsko vrelo – jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom , ovo izvorište , koje je na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Ručak u restoranu “Krupajsko vrelo''. Kompleks sadrži izvorište tople vode, bazen , sopstveni ribnjak sa pastrmkom, staru vodenicu koja i dan danas melje brasno koje mozete kupiti.   Nakon ručka slobodno vreme za individualne aktivnosti.... Polazak za Beograd u večernjim satima.

                CENA ARANŽMANA: 1.200,00 na 40 putnika (turistički autobus)

                  CENA ARANŽMANA: 1.650,00 za 8 putnika (putnicki kombi)

 

 

 

Cena aranžmana obuhvata:

  • prevoz autobusom visoke turističke klase sa svim atestima (klima, tv)
  • vodiča tokom putovanja
  • organizaciju i vođstvo puta

 

Cena aranžmana ne obuhvata:

  • individualne troškove
  • ulaznice za lokalitete
  • ručak u restoranu Krupajsko vrelo

 

 

Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja Turističke agencije „NNK International“, licenca br. OTP

14/2019 usklađeni sa Zakonom o turizmu